blaty kuchenne

Blaty kuchenne – rodzaje i charakterystyka

Nawet w grupie blatów kuchennych można wyróżnić rozwiązania stosowane rzadziej lub częściej. Dużą popularnością cieszą się obecnie konglomeratowe blaty kuchenne oraz tradycyjne blaty granitowe, podczas gdy te z drewna, niegdyś uchodzące za ponadczasową klasykę, praktycznie nie są już stosowane z uwagi na to, że akurat w roli blatu kuchennego drewno nie za bardzo się sprawdza.

Blat drewniany

Zacznijmy więc od najpewniej najgorszej możliwej propozycji, czyli blatu z drewna. Najprawdopodobniej jedyną jego wartościową cechą jest wygląd, ale nawet ta cecha nie jest trwała, bo drewno puchnie, wypacza się i najzwyczajniej w świecie niszczy wskutek codziennej eksploatacji, która w przypadku blatów kuchennych jest mocno intensywna i związana z ciągłym wystawianiem blatu na kontakt z płynami, silnie drażniącymi substancjami oraz ostrymi narzędziami, choćby podczas krojenia. Blaty wykonane z prawdziwego drewna nie będą odporne na zaplamienia, środki chemiczne czy też działanie wyższych temperatur. Ponadto wymagają dość systematycznej konserwacji, a niezadbane i niepielęgnowane jeszcze szybciej tracą swój wygląd i jakość, która od samego początku i tak jest dosyć niska.

Blat kuchenny z laminatu

Na pewno dużo lepszym rozwiązaniem i korzystniejszym wyborem będzie blat wykonany z laminatu. Nie tak dawno uchodził on za propozycję ekonomicznego, ale za to niskojakościowego rozwiązania, jednakże dobrym laminatom nie można odmówić całkiem niezłej wytrzymałości, wysokiej odporności na działanie środków chemicznych oraz odporności na plamienie i trwałe zabrudzenia. Nie są one jednak wyborem idealnym, ponieważ dość łatwo można je zarysować, a ponadto ich wygląd jest nieco zaburzony wskutek uwidaczniania się łączących je spoin.

Blat kamienny

Chyba najbardziej wytrzymałe, najsolidniejsze i najtwardsze blaty kuchenne wykonuje się właśnie z grafitu, będącego popularnym i często używanym w Polsce kamieniem naturalnym, chwalonym zresztą za swoje naturalne właściwości fizyczne. Grafit ma przystępną cenę i zachęcającą jakość, ponieważ cechuje go dobra odporność na wysoką temperaturę, kontakt z chemikaliami i drażniącymi substancjami oraz kontakt z mogącymi zabarwiać płynami i produktami spożywczymi. W przeciwieństwie do laminatu nie ma on widocznych spoin łączeniowych, dlatego można go uznać za rozwiązanie bardziej estetyczne. Minus? Konieczność regularnej konserwacji. Jeżeli kamienne blaty kuchenne nie będą zabezpieczane przy pomocy dopasowanych do nich środków konserwujących, niestety ich jakość błyskawicznie zacznie się obniżać.

Blat kuchenny ze spieków kwarcowych

Niepodważalnym zwycięzcą rankingu, który spokojnie wyprzedza opisaną wyżej konkurencję, jest natomiast nowoczesny blat wykonany ze spieków kwarcowych. To wariant ekologiczny, dobry dla środowiska, domów oraz samych domowników. Spieki kwarcowe, odpowiednio zastosowane i właściwie użyte przy produkcji nowych blatów, zapewnią blatom kuchennym niemalże nieśmiertelność, ponieważ uczynią z nich coś super odpornego na zabrudzenia, zniszczenia, zarysowania i zaplamienia, a także coś ładnego i atrakcyjnego, co praktycznie nie będzie wymagać żadnej pielęgnacji lub konserwacji.

19.10.2023